Jdi na obsah Jdi na menu
 


Burunduk páskovaný

25. 6. 2006
Burunduk
Tamias sibiricusBurunduk páskovaný - asi nejčastěji chovaná zemní veverka. Dá se velice snadno ochočit

Hmotnost 50-120 g, délka těla 13-16 cm, ocasu 8-12 cm, březost trvá 30-32 dní, mívá 4-6 mláďat. Rozšířen je ve východním Finsku až po Čínu, v Koreji a na Hokkaidó. Je jednou z nejznámějších zemních veverek vyskytujících se na severní polokouli. Kromě pruhovaného zbarvení se vyznačuje menší velikostí a lícními torbami, do nichž si vkládá potravu. Burunduk vyhledává spíš lesy jehličnaté a smíšené, a to jak v nížinách, tak v horách, místy jde až k horní hranici lesa. Nejvíce si libuje v místech s hustými podrosty, křovinami a kamenitými sutěmi. Ačkoliv je zemní veverkou, obratně leze i po stromech, skáče z větve na větev do šesti metrů a lehce se snese k zemi z třicetimetrové výšky. Je to zvíře denní, prozrazující svou přítomnost zvláštními "cikavými" zvuky, kterými se burunduci navzájem varují před nebezpečím. Spokojenost naopak vyjadřují pronikavým hvizdem. Jméno burunduk pochází od volání "burun-burun", jímž se údajně ozývá před deštěm. Jeho obydlí tvoří jednoduché a nepříliš větvené chodby o průměru 4-6 cm a sahající půl metru pod povrch. V doupěti mívá dvě komůrky - v jedné přespává a do druhé si střádá na zimu zásoby zrní, oříšků, žaludů a jiných tvrdých plodů. Nejraději má limbové "oříšky". V létě se živí zelenými výhonky a listy, květy, houbami a hmyzem. K podzimu burunduka jeho čilost postupně opouští, až zalehne k zimnímu spánku. Zimuje tak dlouho, jak trvá zima - na severu déle než v jižních oblastech areálu. Občas se probudí a doplní chybějící kalorie ze zásob, které pilně po tři měsíce shromažďoval. Burunduk se rozmnožuje jednou (počátkem léta), zřídka dvakrát do roka. Mláďata vylézají z hnízda po 4-5 týdnech, do konce léta se rodinka úplně rozpadne. Burunduk bývá chován v zajetí, není náročný a vydrží až sedm let. Byl vysazen v Nizozemsku, Francii a Německu
Zvířátko veverkovité burunduk
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

burunduk

(maruska, 9. 2. 2010 11:52)

ja chci burunduka posletemiho na lide moje stranka je zungali jemi 17 let dekuju maruska rafaelova

Nechtěl by jste někdo Burunduka..?

(Míška..., 17. 4. 2009 15:53)

Neměl by jste nekdo zájem o jednoho burunduká..? Jestli ano..napíš te nebo zavolejte na číslo: 608 828 535

Ahoj

(Tom, 21. 8. 2008 20:49)

Zkus se mrknou na tyto stránky celkem tam mají zajímavé věci http://www.kunrt.cz/author/hoste

zvuky

(milan, 17. 8. 2008 15:33)

mam burunduka-samec, a zničeho nic začal delat zvuky podobne jako dela zaba nevime co to je jestli je to volani samicky a jestli ano,nevime co delat v mercury je mají ale strašně divoké a perou se ale naš je klidny to chudackovi pepíkovi nemuzem udelt!!

burunduk

(Kamila, 1. 2. 2008 10:54)

Mám samečka Burunduka. Když jsem si ho dovezla domů, strašně se bál ale nakonec jsem si ho ochočila, jen se nenechá chytit do ruky. Sám si na ni vlezl ale já jsem ho uchopit nesměla .... Teď asi začíná dospípat a tím se mění i chování, je strašně agresivní. A tak si ho nemůžu ani půstit. Nenechá mě ani sáhnou do klece, hned kouše !!! Nemáte s tím nějaké zkušenosti ??? Jestli je to normální ???
Moc mě to mrzí, že je zničeho nic zlý ... Poraďte ...

burunduk

(Monika W., 29. 10. 2007 19:54)

Mám burunduka,kterému říkám Venca a je to moje zlatíčko. Jsem ráda,že ho mám!!!

burunduk

(adela, 20. 10. 2007 10:34)

jsou kraaaaaaaaaaasssssssssssssssssssnnnnnnnnniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Finsko

(sobuch, 5. 6. 2007 10:32)

všeobecně